Mistrzostwa w lutowaniu - podsumowanie
Podczas tegorocznych targów Automaticon w Warszawie, odbyła się druga edycja Mistrzostw Polski w lutowaniu. Już 4 finalistów tej imprezy będzie reprezentowało nasz kraj na Mistrzostwach Świata w lutowaniu w Monachium.
2017-03-21, 15:52

Sukces ubiegłorocznej edycji i spore zainteresowanie były bardzo silnym magnesem także i tym razem. Na Mistrzostwa dotarła spora rzesza fachowców i specjalistów, a także uczniów, studentów i amatorów lutowania.

W pierwszym dniu Mistrzostw udział brali wyłącznie uczniowie ze szkół technicznych oraz studenci. To grupa, która dopiero zdobywa możliwość poznania najnowocześniejszych technologii montażu komponentów oraz standardów obowiązujących przy produkcji elektroniki. Umiejętności tej grupy zawodników oceniał przedstawiciel firmy PACE, Johan Wallentin, który także wręczył nagrody uczestnikom zajmującym miejsca 1-3.

Drugi i trzeci dzień przeznaczony był dla pracowników firm produkcyjnych i serwisowych. Taka formuła rywalizacji zapewniła zarówno uczestnikom jak i widzom odpowiednią dawkę emocji, podgrzewając dodatkowo atmosferę samych targów. Tu z kolei poziom wykonanych pakietów oceniał Andres Ojalill z organizacji IPC wraz z innymi członkami Komisji Sędziowskiej składającej się z 5 trenerów IPC.

Zwycięzcy ubiegłorocznej oraz tegorocznej edycji z kategorii „Pracownicy firm” otrzymali nagrody po 3000 PLN oraz pokrycie kosztów uczestnictwa w Mistrzostwach Świata w lutowaniu, które odbędą się w listopadzie w Monachium podczas targów Productronica.

Zwycięzcy edycji 2017

Reprezentanci Polski podczas Mistrzostw Świata w lutowaniu – Productronica 2017 (Monachium)

1. Bożena Wachna – Hanza
  2. Grzegorz Maliszewski – Mediarecovery