Pierwsza sprzedaż flagowych urządzeń YAMAHA SMT - YRM20 w Wielkiej Brytanii
Podsumowując rok 2022, Grupa RENEX informuje o kluczowych wydarzeniach w działaniach YAMAHA SMT w skali Europy i świata. W połowie roku rozpoczęto proces zaimplementowania 15 zawansowanych urządzeń do montażu powierzchniowego YRM20 w firmie Pektron w Derby w Wielkiej Brytanii.
2022-12-19, 14:21

Firma Pektron z siedzibą w Derby, specjalizuje się w usługach projektowych i produkcyjnych. W wyniku umowy doszło do pierwszych instalacji zaawanoswanych urządzeń YRM20 w Wielkiej Brytanii. Jednocześnie było to jedno z największych dotychczasowych zamówień na nowy flagowy system montażu komponentów firmy YAMAHA.

Nowe urządzenia modernizują pięć linii montażu powierzchniowego w centrum operacyjnym firmy Pektron, zwiększając całkowitą wydajność produkcji i rozszerzając jej możliwości na najnowsze typy komponentów. Projekt rozszerza wieloletnią współpracę pomiędzy firmami. Dotychczas Pektron, wykorzystywał w swoich przestrzeniach produkcyjnych flotę urządzeń YAMAHA Sigma G5 i G5s.

"Nasi klienci działają w ścisłej czołówce na wysoce konkurencyjnych rynkach, w tym e-pojazdów, bezpieczeństwa, off-highway, budownictwa i elektroniki użytkowej.  Inwestycja w maszyny YRM20 wzmacnia naszą zdolność do dostarczania wiodących w branży usług projektowania i produkcji elektroniki, a współpraca z firmą YAMAHA umożliwi nam przyspieszenie wzrostu w tych obszarach." - komentował Ian Harpham, dyrektor ds. produkcji firmy Pektron.

Maszyna YRM20 firmy Yamaha jest dostępna w konfiguracjach 1-belkowej i 2-belkowej. Opcjonalne głowice układające obejmują głowicę obrotową RM ogólnego zastosowania, która zwiększa wydajność procesu, obsługując komponenty o rozmiarach od 0201 aż do 12 mm x 12 mm. W połączeniu z nowym szybkim podajnikiem, głowica ta umieszcza komponenty z prędkością do 115 000 elementów na godzinę (cph). Dalsze zaawansowane funkcje obejmują kamery rozpoznające komponenty z elastycznymi trybami obrazowania oraz dysze o niskim współczynniku uderzenia, które mogą montować ultra małe komponenty w wąskich przestrzeniach.

Jak wyjaśnił John Smedley, kierownik ds. utrzymania ruchu w firmie Pektron, firma wybrała YRM20 jako naturalnego następcę Sigmy G5. "Od momentu zainstalowania naszych pierwszych urządzeń G5, doświadczyliśmy niemal bezbłędnej wydajności spełniającej nasze wymagania w zakresie produkcji średniego wolumenu i dużej różnorodności. Ich żywotność dobiega końca i będzie nam smutno, gdy je opuścimy wycofamy. Będziemy kontynuować eksploatację późniejszych maszyn G5s i jesteśmy podekscytowani rozpoczęciem kolejnego rozdziału w naszej współpracy z firmą YAMAHA, gdy wprowadzimy zaawansowany YRM20 do naszych linii do montażu powierzchniowego."

YAMAHA zainstaluje 15 urządzeń YRM20 w pozostałej części 2022 roku i w pierwszym kwartale 2023 roku. Pierre Williams, Area Sales Manager w YAMAHA, skomentował: "Pektron zobowiązał się do przedłużenia udanej współpracy między naszymi firmami. Cieszymy się z kontynuacji naszego wsparcia i pomocy zespołowi w maksymalizacji zwrotu z inwestycji w naszą najnowszą technologię."

Riccardo Fiocchi, Key Account Manager w YAMAHA, dodał: "Przechodząc ze sprawdzonego i uznanego G5 na nasz YRM20, Pektron może skorzystać z najlepszych technologii z poprzedzających go platform Sigma i YSM, teraz zmodernizowanych, aby zapewnić możliwości odpowiadające wymogom współczesnej produkcji SMT."

YRM20 wykorzystuje zasadę overdrive motion platformy Sigma G5, która zarządza kontrolą pozycji obu głowic w konfiguracji dwugłowicowej, aby zmaksymalizować wydajność. Dodatkowo, YRM20 posiada nowe podajniki, które upraszczają uzupełnianie i umożliwiają produkcję non-stop. Może obsługiwać płytki o długości do 810 mm, co pozwala na montaż na niestatndardowych płytkach, w tym dużych matrycach LED. Dostępny jest również nowy, nowoczesny graficzny interfejs użytkownika (GUI), który upraszcza konfigurację i obsługę, automatyczne uczenie wysokości komponentów, automatyczne tworzenie danych komponentów oraz szybkie inteligentne rozpoznawanie, które szybko tworzy dane dla dowolnych niestandardowych komponentów.

Oprócz zaawansowanych wbudowanych funkcji, YRM20 jest kompatybilny z nowymi aplikacjami Yamaha YSUP - inteligentnym oprogramowaniem fabrycznym. Oprócz narzędzi do programowania i harmonogramu planowania produkcji, inteligentnej konfiguracji i kontroli materiałów, dostępne są pakiety do łączenia danych ze wsparciem wizji AI, zaawansowanej współpracy maszyny z maszyną (M2M) oraz graficzny pulpit monitorujący z analityką wydajności i produkcji na żywo.