Grupa RENEX odznaczona nagrodą YAMAHA Most Valuable Distributor Award
Grupa RENEX poinformowała, że została właśnie odznaczona przez firmę YAMAHA nagrodą dla Najlepszego Dystrybutora Robotów YAMAHA w Europie. Przyznając nagrodę bardzo wysoko oceniono nowoczesne AUTORYZOWANE CENTRUM SZKOLENIOWE YAMAHA oraz wysoki poziom wiedzy dostarczanej inżynierom z zakładów przemysłowych w Polsce i Europie. Jest to już druga nagroda przyznana Grupie RENEX w ostatnim czasie. Kilka tygodni temu została odznaczona tytułem Najlepszego Dostawcy Usług w Europie w sferze urządzeń SMT przez inną sekcję firmy YAMAHA.
2021-03-17, 13:35

Firma YAMAHA podkreśliła udział Grupy RENEX w promocji marki, w szczególności poprzez działalność szkoleniową i doradczą związaną z nowopowstałym AUTORYZOWANYM CENTRUM SZKOLENIOWYM YAMAHA.

<zdjęcie - nagroda YAMAHA dla RENEX>

Nowa jednostka szkoleniowa powstała w ramach CENTRUM TECHNOLOGICZNO-SZKOLENIOWEGO RENEX. W Centrum prowadzone są kursy z zakresu robotyzacji i automatyzacji, których celem jest udostępnienie szerokim kręgom inżynierów wiedzy i know-how, pozwalającego na jak najpełniejszą utylizację możliwości jakie dają roboty przemysłowe YAMAHA. Ze względu na szeroki zakres dostępnych na miejscu urządzeń i najwyższy poziom szkoleń w Centrum szkoleni są również sami specjaliści YAMAHA.

<zdjęcie - CENTRUM TECHNICZNO-SZKOLENIOWE RENEX – Robotyka>

„Ta nagroda mobilizuje nas do większego wysiłku i systematycznego podnoszenia kwalifikacji zawodowych. Osiągnięte przez nas wyniki są ogromną zasługą naszych specjalistów i inżynierów oraz sieci integratorów RENEX w Polsce i na Bałkanach. Przyznana nagroda jest o tyle cenna, że udało się ją zdobyć w czasach światowego kryzysu spowodowanego pandemią. W takich chwilach upewniamy się, że wkładany przez nas trud i poświęcenia są zauważane i doceniane.” skomentowali Pani Marzena Szczotkowska-Topić i Pan Predrag Topić – właściciele RENEX Group.

Elementy YAMAHA w postaci robota SCARA zostały zastosowane w opracowanej przez RENEX Group serii robotów REECO. Urządzenia te zostały odznaczone szeregiem wyróżnień w tym Godłem TERAZ POLSKA. Pozwalają one na automatyzację takich procesów produkcyjnych jak lutowanie, skręcanie, etykietowanie czy dozowanie oraz innych – wedle indywidualnych zamówień. Tematyka Robotów REECO została poruszona w ostatnim czasie przez firmę YAMAHA jako doskonały przykład możliwości zastosowania ich urządzeń - https://fa.yamaha-motor-im.de/get-the-right-recipe-to-leave-the-others-behind/

<zdjęcie - Robot REECO>

Więcej o CENTRUM TECHNOLOGICZNO-SZKOLENIOWYM RENEX w poniższych materiałach video:

Jak podkreślają przedstawiciele Grupy RENEX bardzo duże dla kontynuacji sukcesu w 2021 będą miały osiągnięcia technologiczne YAMAHA zaprezentowana w ostatnim czasie. W samym 2020 roku YAMAHA wprowadziła trzy urządzenia najnowszej generacji: w tym nowy model robota SCARA, serię transporterów liniowych oraz system wizyjny.

Roboty SCARA YK-XE

Do oferty weszły dwa nowe modele w serii SCARA YK-XE: YK610XE-10 o długości ramienia 610mm oraz YK710XE-10 o długości ramienia 710mm. Urządzenia bazują na sprawdzonej technologii obecnej serii YK-XE z maksymalnym udźwigiem 10 kg i standardowym czasem cyklu 0,39 sekundy (YK610XE-10) lub 0,42 sekundy (YK710XE-10).

<zdjęcie - YAMAHA YK-XE>

Wraz z robotem SCARA YK400XE-4 o długości ramienia 400mm wprowadzonym do sprzedaży pod koniec ubiegłego roku, seria YK-XE obejmuje teraz trzy modele, dając jeszcze szerszy zakres zastosowań – od przenoszenia i sortowania małych komponentów w produkcji np. smartfonów i komputerów, po pracę z dużymi elementami jak np. te wykorzystywane w sprzęcie AGD i branży automotive.

<FILM YAMAHA SCARA YK XE>

Transportery liniowe LCMR200

YAMAHA wprowadziła w ostatnim czasie do oferty również transportery liniowe nowej serii LCMR200. Konstruktorzy utrzymali wysoką dokładność i krótki skok, charakterystyczne dla dotychczasowego modelu LCM-100, poprawiając jednak konstrukcję modułu. Prowadnica liniowa i szyna karetki zostały powiększone i wzmocnione, przy zachowaniu tej samej wielkości całkowitej. W rezultacie otrzymano solidniejszy model, który lepiej nadaje się do pracy w środowiskach, w których obecne są ciała obce i szumy statyczne.

<zdjęcie - LCMR200>

System pozwala na obsługę nawet 64 karetek (ang. sliders) przez jeden sterownik YHX, a dzięki stworzeniu nowego modelu programowania z użyciem Standardowego Profilu wyeliminowano konieczność programowania pojedynczych zdarzeń kontrolera. Znacząco ułatwia to proces integracji.

System wizyjny RCXiVY2+

Kolejnym z wprowadzonych na rynek nowych rozwiązań YAMAHA jest nowy system wizyjny - RCXiVY2+, umożliwiający wykrywanie obiektów o nieregularnym kształcie, dzięki czemu może być z powodzeniem stosowany m.in. w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, kosmetycznym i odzieżowym.

<zdjęcie - RCXiVY2+>

System został wyposażony w nową wysokowydajną kamerę, a dzięki większym możliwościom przetwarzania danych, jego czas rozpoznawania jest nawet o 45% krótszy niż w obecnym modelu iVY2. Nowy model jest również w pełni zintegrowany z robotami poprzez włączenie kart sterowania wizją, oświetleniem i śledzeniem do kontrolera robotów serii RCX3. Ta zmiana umożliwia sterowanie robotem, przetwarzanie obrazu, sterowanie oświetleniem i kontrolę przenośnika z programu robota, co znacznie skraca czas konfiguracji urządzenia.

Zainteresowanych zapraszamy do kontaktu z Doradcami Techniczno-Handlowymi RENEX Group – dth@renex.pl.

Więcej na www.renex.pl oraz www.renexrobotics.pl