RENEX Group nagrodzona tytułem HIT 2020
Grupa RENEX otrzymała właśnie tytuł HIT 2020 II-Stopnia w kategorii FIRMA ROKU.
2020-10-27, 13:20

Kapitała konkursu doceniła i przyznała nagrodę za „dynamikę rozwoju oraz model zarządzania przedsiębiorstwem dostarczającym na rynki polskie i światowe najnowsze technologie w zakresie produkcji i serwisu urządzeń elektronicznych”.

Projekt Gospodarczo-Samorządowy HIT Regionów realizowany jest od połowy lat 90-tych i działa obecnie na obszarze województw wielkopolskiego, lubuskiego, pomorskiego i kujawsko-pomorskiego. Kapitułę tworzy szerokie spektrum najwyższej klasy specjalistów ze sfer gospodarki i samorządu terytorialnego. Przedsięwzięcie nagradza i wyróżnia firmy i inne podmioty za ich szczególne osiągnięcia zakresie wytwarzanych produktów, usług oraz dokonań. Oceniane jest przede wszystkim ich nowatorstwo, jakość i rodzaj osiągniętych z ich udziałem korzyści. Uwzględniane są również szeroko rozumiane działania organizacyjne i proekologiczne.

„To dla nas cenne wyróżnienie. Szczególne podziękowania, należą  się jednak dla naszego Zespołu specjalistów, to tak naprawdę im – ludziom tworzącym Grupę RENEX należą się podziękowania i gratulacje. W chwili kiedy było to najważniejsze – w nowej trudnej sytuacji związanej z pandemią, wdrażając nowe schematy i metody – stanęli na wysokości zadania i wciąż dynamicznie rozwijali działalność Grupy RENEX w Polsce i za granicą. Dzięki nowym, innowacyjnym rozwiązaniom związanym z automatyzacją i robotyzacją procesów produkcyjnych, pomogliśmy również wielu naszym Klientom.” Komentowali Państwo Marzena Szczotkowska-Topić i Predrag Topić – właściciele Grupy RENEX.

Dla Grupy RENEX był to już drugi nagroda w tym plebiscycie. W ubiegłym roku Grupa została nagrodzona tytułem HIT 2019 za autorski projekt, wprowadzenie na rynek innowacyjnego robota lutowniczego marki REECO oraz działania w oparciu o 30-letnie tradycje.

O Grupie RENEX:

RENEX jest jedną z największych i najdłużej działających polskich firm, dostarczającą najnowsze technologie w zakresie produkcji i serwisu urządzeń elektronicznych.

Od 1989 roku firma rozwinęła się z działalności dostawczej do obecnie funkcjonującej rozległej struktury, na którą składa się szereg firm w Polsce i sieć oddziałów zagranicznych. Grupę RENEX tworzą dziś podmioty wyspecjalizowane w zakresie dystrybucji, doradztwa, sprzedaży i szkoleń.

Znaczącym elementem działalności Grupy RENEX pozostaje sfera dystrybucyjna. Dzięki wieloletniej stabilności działania firma uzyskała zaufanie największych światowych producentów – stając się Autoryzowanym Dystrybutorem renomowanych światowych producentów – takich jak YAMAHA, SEC, JBC, PACE, INDIUM czy HELLER. Sprawia to, że firma dysponuje niezwykle szeroką ofertą narzędzi, urządzeń, preparatów i akcesoriów dobieranych dla klienta zależnie od jego indywidualnych potrzeb.

Cechą szczególnie wyróżniającą RENEX jest prowadzenie szkoleń – w skład firmy wchodzi m.in. największe Autoryzowanym Centrum Szkoleniowe IPC w Europie Środkowo-Wschodniej, w którym możliwe jest uzyskanie pełnych certyfikatów IPC, otwierających drogę do nowych, wymagających rynków. W trakcie przeprowadzanych szkoleń kursanci korzystają z profesjonalnych urządzeń i narzędzi. Trenerzy RENEX dysponują wieloletnim doświadczeniem w szkoleniu personelu.

Grupa stworzyła również CENTRUM TECHNOLOGICZNO-SZKOLENIOWE RENEX, w którym zespół wykwalifikowanych Inżynierów i Doradców Techniczno-Handlowych RENEX prowadzi szkolenia procesowe, prezentacje i testy oferowanych urządzeń i linii technologicznych. Kursanci mają możliwość poznać wszystkie urządzenia składające się na proces produkcyjny, a klienci sprawdzić maszyny i urządzenia w działaniu przed podjęciem decyzji o ich zakupie. Dla klientów wykonywane są również prototypy i partie próbne pozwalające zarówno na ocenę urządzeń jak i uzyskanie pomocy w doborze odpowiednich procesów wytwórczych.

Działania te są również uzupełnione o szerokie spektrum zindywidualizowanych szkoleń z obsługi i programowania robotów. W ramach AUTORYZOWANEGO CENTRUM SZKOLENIOWEGO YAMAHA prowadzone są szkolenia z zakresu zaawansowanej robotyki przemysłowej skierowane do integratorów, operatorów oraz uczniów i studentów.

Wszystko to sprawia, że RENEX pozostaje jedyną na polskim rynku firmą oferującą klientom całościową obsługę w zakresie produkcji i serwisu urządzeń elektronicznych.

Grupa opracowuje i wytwarza również własne produkty. Pod marką REECO dostarcza m.in. meble i odzież zabezpieczające przed powstawaniem wyładowań elektrostatycznych – tj. takie, które muszą być stosowane by nie doszło do uszkodzeń wrażliwych komponentów elektronicznych. Zakres zastosowania tych produktów wychodzi jednak daleko poza branżę elektroniczną zdobywając coraz większe uznanie w takich dziedzinach jak branża laboratoryjna czy też farmakologiczna. Produkty marki REECO, były wielokrotnie nagradzane prestiżowymi wyróżnieniami, m.in. Dobry Wzór w kategorii Praca.

Pod drugą marką – CLEANROOM Grupa buduje i serwisuje pomieszczenia czyste szeroko stosowane w branżach medycznej i laboratoryjnej.

W ramach swojej działalności badawczo-rozwojowej firma stworzyła również uznaną na rynku linię Robotów REECO, która została w tym roku nagrodzona godłem TERAZ POLSKA. Zgodnie ze specjalizacją Grupy RENEX pierwszy opracowany model pozwalał na automatyzację procesu lutowania, ale w ostatnich latach opracowano również nowe warianty robotów, m.in. do dozowania, etykietowania oraz inne, wynikające z indywidualnych potrzeb  klientów.

Celem Grupy RENEX jest kompleksowe zaspokajanie szerokich potrzeb klientów. Grupa poprzez swoją działalność doradczą, szkoleniową i dostawczą wspomaga automatyzację i robotyzację procesów produkcyjnych a co za tym idzie daleko idący rozwój swoich partnerów biznesowych.

Sukcesywnie poszerzając ofertę oraz przyczyniając się do sukcesów klientów firma osiągnęła znaczącą pozycję, stając się cenioną w branży elektronicznej. Mimo ogromnego rozwoju, i ponad 150 pracowników RENEX pozostaje Firmą Rodzinną kierującą się wartościami otwartości i zaufania.

RENEX kompleksowe wsparcie przemysłu elektronicznego.

Więcej na www.renex.pl