Yamaha Motor Europe SMT przystąpiła do 3D MID Research Association
Jak informuje RENEX Group - dystrybutor YAMAHA SMT, dział SMT Yamaha Motor Europe dołączył do niemieckiego Stowarzyszenia Forschungsvereinigung 3D MID e.V., aby przyczynić się do jeszcze szerszego uprzemysłowienia technologii MID (ang. molded interconnect device). Bazując na 36 latach doświadczenia w robotyce i urządzeniach SMT, YAMAHA rozwija tę przełomową technologię i już teraz dostarcza działające w niej hybrydowe urządzenie modułowe YAMAHA S20 3D.
2020-08-28, 10:30

Rynek produktów 3D MID rozwija się dynamicznie w Japonii od 2018 roku przechodząc od prototypów do produkcji masowej. W tym czasie opracowane na podstawie doświadczenia YAMAHA urządzenie S20 3D MID stało się standardem tego procesu produkcyjnego na rynku japońskim.

Unikalne zastosowanie manipulatora 3D w standardowej maszynie typu pick&place umożliwia zintegrowanie dwóch etapów produkcji w jednej maszynie. Po nałożeniu kleju przewodzącego i/lub pasty lutowniczej maszyna ta montuje bezpośrednio komponenty w jednym etapie procesu. Urządzenie YAMAHA S20 posiada - w jednym zespole - hybrydową głowicę z jednym lub kilkoma zespołami dozującymi obok kilku głowic pick&place do montażu komponentów SMT. Platforma 3D umożliwia łatwe programowanie, co upraszcza i przyspiesza prototypowanie, jak również produkcję masową.

W Stowarzyszeniu 3D MID, Yamaha SMT przyczyni się do dalszego rozwoju procesu montażu i uprzemysłowienia produktów 3D MID nowej generacji.

WYŁĄCZNY DYTRYBUTOR YAMAHA SMT oraz YAMAHA Robotics – RENEX GROUP

Wyłącznym dystrybutorem YAMAHA SMT oraz YAMAHA Robotics w Polsce i krajach Europy Centralno-Wschodniej jest RENEX Group. Urządzenia YAMAHA, jak i inne produkty z oferty RENEX można zobaczyć i sprawdzić w działaniu w warunkach testowych linii produkcyjnych, również na własnych komponentach i podzespołach, w CENTRUM TECHNOLOGICZNYM i DEMOROOM RENEX. Poza urządzeniami Grupa RENEX dostarcza kompleksowy zakres usług konsultacyjnych i doradczych z zakresu automatyzacji procesów produkcyjnych. Zainteresowanych zapraszamy do kontaktu z Doradcami Techniczno-Handlowymi RENEX Group.

Więcej na www.renex.pl

ZAŁĄCZNIKI