Polska edycja IPC Day – RENEX Electronics Education Center
3. października 2019 odbyła się pierwsza polska edycja IPC Day, wydarzenia organizowanego przez amerykańskie stowarzyszenie IPC w poszczególnych krajach europejskich, dedykowanego przedstawicielom najbardziej znaczących podmiotów z branży elektronicznej z danego regionu.
2019-10-09, 16:30

Polska edycja wydarzenia została zorganizowana we współpracy z RENEX Electronics Education Center – największym Autoryzowanym Centrum Szkoleniowym IPC w Europie Środkowo-Wschodniej – partnerem IPC działającym od przeszło 20 lat.

W spotkaniu wzięło udział ponad 70 specjalistów z Polski i z Europy, z zakresu produkcji i naprawy pakietów elektronicznych dzięki czemu było ono okazją do wymiany wiedzy i doświadczeń oraz znalezienia rozwiązań dla nurtujących problemów praktycznych.

Głównym prelegentem wydarzenia był Dyrektor IPC na Europę Philippe Léonard, który omówił zagadnienia z zakresu powstawania, aktualizacji oraz wdrażania standardów IPC.

W organizację spotkania włączyły się również światowe koncerny: YAMAHA oraz TAGARNO, których przedstawiciele  Andreas Guenewald, Sławomir Florian oraz Kristoffer Tømmergaard zaprezentowali w teorii i praktyce rozwiązania technologiczne ze sfery inspekcji optycznej pozwalające na dostosowanie produkcji do światowych standardów IPC.

Nie zabrakło też polskiego akcentu podczas konferencji - z ramienia RENEX EEC wykład o kryteriach oceny pakietów elektronicznych zmontowanych w technologii powierzchniowej wygłosił Marcin Sudomir, Master IPC Trainer.

Wydarzenie odbyło się we Włocławku w przestrzeniach konferencyjnych RENEX oraz w nowej hali Centrum Technologicznego RENEX. Firma RENEX, obchodząca w tym roku 30lecie jest jedną z największych i najdłużej działających polskich firm, dostarczającą najnowsze technologie i kompleksowe wsparcie dla przemysłu elektronicznego. Link do filmu: https://youtu.be/uaSa-c9ZeuI

*IPC - Association Connecting Electronics Industries to założone w Stanach Zjednoczonych w 1957 roku, wówczas pod nazwą Institute of Printed Circuits, stowarzyszenie specjalistów – praktyków z branży produkcji i naprawy pakietów elektronicznych. Od powstania jego celem było i jest tworzenie standardów dla produkcji elektroniki – uniwersalnych norm, które ułatwiają komunikację pomiędzy zamawiającym a wykonawcą. Wciąż aktualizowane, standardy te stosowane są dziś przez podmioty na całym świecie.