Grupa RENEX na Polskiej Wystawie Gospodarczej
Jak poinformowała Kancelaria Prezydenta RP - nabór na Wystawców Polskiej Wystawy Gospodarczej został rozstrzygnięty. Swoje najlepsze produkty zaprezentuje podczas głównej odsłony Wystawy 91 wybranych przez Kapitułę PWG, polskich firm.
2019-07-09, 11:00

W tym elitarnym gronie Grupa RENEX, której, co nieczęsto spotykane, przypadła możliwość zaprezentowania aż dwóch swoich produktów – Robota Lutowniczego REECO oraz Stołu Antystatycznego REECO Premium.

Polska Wystawa Gospodarcza jest pierwszą tego rodzaju wystawą popularyzującą osiągnięcia polskiej gospodarki. Wydarzenie odbędzie się na błoniach PGE Narodowego w Warszawie na przełomie 2019 i 2020 roku pod patronatem Prezydenta RP.

Ocenie Kapituły PWG podlegały będą takie kryteria jak: jakość produktu, jego innowacyjność, wpływ na rozwój polskiej gospodarki oraz przyznane mu nagrody i wyróżnienia.

Robot Lutowniczy REECO RE-1000 jest urządzeniem przeznaczonym do lutowania elementów przewlekanych na płytach PCB w automatycznej linii montażowej układów elektronicznych. Urządzenie wyposażone jest w transport krawędziowy i automatycznie pozycjonuje formatki/PCB. Komunikacja SMEMA umożliwia pracę kilku urządzeń w linii. Posiada funkcję automatycznego, programowalnego podawania spoiwa lutowniczego. Wyposażone jest w możliwość pracy z różnymi typami grotów (do wyboru kilkadziesiąt), a system automatycznego, programowalnego czyszczenia grotów podczas pracy, pomaga w utrzymaniu ich w dobrym stanie.

Oznacza to, że pozwala on na efektywną kosztowo produkcję elektroniki w ilościach, które ze względu na konsumpcję energii byłyby nieopłacalne z użyciem maszyn dużej produkcji – w szczególności fal lutowniczych, a jednocześnie są bardzo pracochłonne w realizacji ręcznej.

Stół antystatyczny REECO Premium został zaprojektowany z myślą o stworzeniu nowoczesnego i uniwersalnego stanowiska pracy. Moduły zostały zaprojektowane tak, by umożliwiały dopasowane ich do konkretnego zadania, pozwalając na ergonomiczne rozmieszczanie narzędzi, urządzeń i komponentów w polu roboczym użytkownika. Dzięki właściwościom antystatycznym i antybakteryjnym stoły tego typu znajdują szczególne zastosowanie w produkcji i serwisie elektroniki i w branży laboratoryjnej. Rozwiązania te są jednak na tyle uniwersalne, że sprawdzą się w niemalże każdej dziedzinie.

Jest to niezwykłe wyróżnienie dla Grupy RENEX, zbiegające się z obchodami 30-lecia działalności. Firma RENEX jest dziś prężnie działającą i rozwijającą własne produkty grupą kapitałową.

Mateusz Lewandowski